Esküvői kisokos - tanácsok a nagy napra

Előszó:

Sok dolog van az esküvővel kapcsolatban, amire mindíg csak utólag derül fény. Talán az abban jártasak egyszerűen elfelejtik elmondani, vagy olyan dolog, amire senki nem gondol. De a lényeg, hogy az esküvőknél is érvényes, az “ember utólag okosabb” szlogen. Én azonban megpróbálom összeszedni, illetve mazsolázgatni az eddigi tapasztalataimból, remélve, hogy sok ara és pár esküvőjét, illetve nagy napját megkönnyítem és ha lehet még boldogabbá teszem a kis tanácsaimmal, meglátásaimmal, tapasztalataimmal. Íme néhány:

 

Szertartásvezető, Polgári szertartás, Esküvő szertartás | Az esküvő stresszes

Az esküvő stresszes

Az ember hiába dönti el, hogy ő nem lesz Idegbeteg, meg hogy majd mindent jól előkészít, meg majd kér segítséget, meg rábízza magát az eseményekre, minden hiába, az esküvő napja akkor is tiszta stressz, ha történetesen minden a legjobban halad. Erre nincs magyarázat. Hiszen ez egy fontos nap, egy nő életében pedig talán az egyik legfontosabb. Szerintem ez vitathatatlan. Így hát ne ámítsuk magunkat, stressz lesz, és lehet. Az viszont nem mindegy, hogy milyen mértékű.

Én mindenkinek azt szoktam mondani, a napot kezdjétek egy pálinkával. :) Na jó ez természetesen csak vicc, de tény, hogy érdemes valamit kitalálni, ami kicsit stresszűző, és oldja a feszültséget. A lényeg, hogy élvezzétek azt a napot, ami csak a Tiétek. Kettőtöké. A szerelmeteké. Mindegy milyen idő van, esik-e, vagy sem. Meleg van-e, vagy sem. Akkor is a Ti nagy napotok. 

Szertartásvezető, Polgári szertartás, Esküvő szertartás | Az esküvő - avagy elkezdődik a nagy nap

Az esküvő - avagy elkezdődik a nagy nap

Ennél a pontnál érdemes kiemelni, hogy ahány pár, illetve esküvő annyi féle igény és szolgáltató.

A lényeg azonban - főleg a menyasszonyok esetében - az az, hogy olyan szolgáltatók vegyenek körül a nagy napodon, akikben bízol, akiknek nem “lutri” a munkája. Gondolok itt elsősorban a fodrászra, sminkesre. Persze jó ha van egy segítőtársad, egy jobb kezed, aki végig ott van melletted. Akár egy jó barátnő, vagy a tanúd, vagy az édesanyád. 

Szertartásvezető, Polgári szertartás, Esküvő szertartás | Esküvő szertartás

Esküvő szertartás

Amint eljön a délután, felgyorsulnak az események. Elsőként a templomi vagy egyből a polgári szertartással keződnek az izgalmak.

- A templomi szertartásról túl sok mindent nem tudok, illetve nem szertnék írni, hiszen az egy más műfaj. Ősibb, és magasztosabb, szentebb, mint a polgári szertartás. Mindenki a meggyőződéséhez híven dönt arról,hogy szerertne-e, és ha igen, milyen formában templomi szertartást.

A polgári szertartás azonban bürokratikus kis világunkban elkerülhetetlen. Tetszik, vagy sem, de egyenlőre ez van. Az azonban, hogy miként, mi módon és ki tartja ezt az ún. polgári szertartást, már közel sem mindegy a pároknak. Legalább is az elmúlt pár esztendő ezt mutatja. Természetesen van pro és kontra az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között, így ezt minden párnak magának kell eldöntenie kit ill. milyen stílusú szertartást preferál jobban.

Egy dolog azonban tény: a szertartásvezető által tartott szertartások személyesebbek, kedvesebbek és maradandóbb pozitív kellemes élményt nyújtanak a pároknak.

Ennél a résznél meg kell jegyezni egy kis momentumot. Mégpedig ez nem más, mint a “first look”:

Ez egy rendkívül komoly esküvős dilemma, amivel általában minden magát valamirevalónak tartó esküvő blog foglalkozik egyszer: találkozzunk-e a jövendőbelivel a ceremónia előtt vagy nem? Sok menyasszonyom később azt mondja, hogy a ceremónián annyira izgult, hogy kár lett volna kihagyni a Vőlegény őszinte meglepődését, amikor a sok órás szépítkezés után kinyílt az ajtó… Szóval Hölgyeim, hajrá, feszítsétek a húrt, a végsőkig. :)

Szertartásvezető, Polgári szertartás, Esküvő szertartás | Esküvő fotózás, vacsora

Esküvő fotózás, vacsora

A szertartás után a fotós, illetve a ceremóniamester veszi át a staféta botot. Amennyiben profi staff van összerakva, nem lesz gond. Ez a szakma szűk körű gyakorlatilag “mindenki minekit ismer” , szerintem a kölcsönös tisztelet is meg van a másik, illetve annak szakmája iránt, így nem szokott nagy gond lenni. Ha pedig van egy jó esküvőszervező, illetve CM akkor szintén garantált a “siker”.

Természetesen nem mindenki engedhet meg magának esküvőszervezőt vagy ceremónia mestert, illetve a létszámtól is függ eme szolgáltatók létjogosultsága. Tapasztalataim azonban  azt mutatják, hogy jelenlétük nagyban emeli az est illetve az esemény színvonalát mind a pár, mind a vendégek számára. 

- Jó tanács: Szökjetek el!

Sokaktól hallom, hogy a ceremónia és a vacsora között nagyon jó volt elbujdokolni egy kicsit a szerető tömeg elől.

Hiszen akkorra annyira elfáradtak az egész napos zsizsgéstől, hogy nem bírták volna prezentálni az önfeledt rózsás menyasszonyt és vőlegényt Ezért ha kell, nyugodtan vonuljatok félre egy órára (az semmi egy esküvői nap távlatában!), relaxáljatok, és csak egymással foglalkozzatok. Utána pedig jó lesz visszatérni, és hagyni, hogy tovább folytatódjon a szeretgetés.

 

- Jó tanács 2: Kérj meg mindenkit, hogy ne kérdezzék meg, hogy vagy?

Inkább mondogassa mindenki azt, hogy mennyire szuperül érzi magát, a buli csodás, a kaja menő, és egyáltalán nagyon király az egész. A menyasszonynak igazából ilyenkor gőze sincs arról, hogy hogy van, mert azt a szokásos szavakkal nem lehet leírni. De ha folyton azt hallja, hogy mindenki milyen jól van, ő is jól lesz.

 

- Jó tanács 3: Vonj be.

Hihetetlen, de az esküvő rengeteg emberre jó hatással van. Nem tudom hogy, vagy miért, de ilyenkor valahogy mindenki a jó oldalát veszi elő. Egyébként is az esküvő közösségi esemény. Sok embert hoz össze, új ismeretségek születnek, mindenki boldog, és csinosan van felöltözve. Kész mámor! :) Így hát azt mondom hajrá,  adj helyet másoknak az esküvődben, mert egyedül kivitelezhetetlen. :) 

 

Ami azonban nagyon fontos:

Az ifjú feleség és férj jól érezzék magukat aznap este. Illetve nemcsak jól, hanem nagyon jól! :)

Szertartásvezető, Polgári szertartás, Esküvő szertartás | Esküvő után a buli...

Esküvő után a buli...

Egy jó Dj (jó zenékkel) és egy talpraesett CM csodákat tud tenni. :) Ezt tény. Rengeteg szuper kollégám van, akikre vakon rá merném bízni az esküvőmet. Érzik a ritmust, az igényt. Persze, nem mondom, hogy nem számít a vendég sereg összetétele, hozzáállása is. Ennél a résznél azonban nagyon nagyon fontos megemlíteni a jó staff (Dj és Cm) jelentőségét. Ha egy maradandó JÓ élményt szertnél, azt ajánlom ne spórolj. Hiszen ez nem egy szimpla házibuli, amit jövőhéten megismételhesz…

Befejezés

Egyszer minden buli véger ér. Ha már rátok köszönt  hajnal, és érzitek, hogy “leült” a hangulat, nyugodtan állítsátok le a bulit, és kedvesen, finoman küldjétek haza a még ott ragadt násznépet. Ez nem ciki, nem kell miatta rosszul éreznetek magatokat. Egy jó CM ezt a momentumot is levezényli pikk-pakk úgy, hogy mindenkiben jó érzés maradjon. :)

Remélem tudtam segíteni,

egy valamiről én, mint Paulik Évi szertartásvezető biztosíthatlak Benneteket, hogy a polgári szertartásotok olyan lesz, amilyennek elképzeltétek! :)

Ha kérdésed van írd meg itt kérlek!

Time: 0.0148 ms | Memory: 2.21MB | Version: 3.5